Seminar: Gruusia teekond Euroopa Liiduni: edasised sammud pärast Idapartnerluse Tippkohtumist

//

17.novembril toimus Eesti Diplomaatide Kooli (EDK) ja Gruusia Diplomaatilise Keskuse (DTC) koostöös 1-päevane seminar „Gruusia teekond Euroopa Liiduni: edasised sammud pärast Idapartnerluse Tippkohtumist“, mille avasid EDK direktor Ekke Nõmm ja DTC juhataja Maia Kipshidze.

Seminar koosnes kahest osast. Esimest blokki modereeris Emmet Tuohy, Idapartnerluskeskuse vanemteadur ning sõna said asevälisminister Vakhtang Makharoblishvili, Euroopa Liidu saadik Gruusias H.E. János Herman, endine Eesti välisminister Marina Kaljurand ja GFSISi Euroopa osakonna direktor Kakha Gogolashvili. Teises blokis esinesid Euroopa ja Euro-Atlandi integratsiooni esimene aseminister Archil Karaulashvili, majandus- ja jätkusuutliku arengu ministeeriumi väliskaubanduspoliitika osakonna juht Mariam Gabunia ja Eesti suursaadik Gruusias Kai Kaarelson. Teist blokki modereeris Gruusia julgeoleku ja arengu aseminister Giorgi Goguadze.

Seminari eesmärgiks oli arutada Gruusia püüdluste üle ühineda Euroopa Liiduga, saamaks selle täieõiguslikuks liikmeks. Seminar leidis aset märgilisel ajal – täpselt nädal enne kauaoodatud 5ndat Idapartnerluse tippkohtumist, mis toimub 24.novembril Brüsselis, kus kogunevad liikmesriikide ning 6 idapartnerlusriigi valitsusjuhid ning riigipead, et arutada tuleviku koostööd. Lisaks sellele hinnatakse eelmise tippkohtumise (Riia 2015) saavutusi, keskendudes käegakatsutavale kasule, mida on kuue idapartnerlusriigi kodanikud idapartnerlusest saanud.

Seminarist võtsid osa suursaadikud ning mitmed teised ELi liikmesriikide saatkondade esindajad, värskelt ametisse nimetatud diplomaadid välisministeeriumist, Euroopa ja Euro-Atlandi integratsiooni ministri büroo esindajad ning mõttekodade ning mittetulunduslike ühenduste liikmed, kes nende teemadega igapäevaselt tegelevad.

Leave a Comment

Estonian School of Diplomacy
Rävala pst 12
10143 Tallinn
ESTONIA