EUROOPA PARLAMENDI PEASEKRETÄR KLAUS WELLE TALLINNAS

//

Riigikogu kutsel külastas Tallinna Euroopa Parlamendi peasekretär Klaus Welle, kes pidas 2.detsembril avaliku loengu Euroopa Liidu Majas ja kohtus EDK tudengitega.
Kõnes, mille pealkirjaks “The EU – Preparing For The Next 25 Years” võttis Welle luubi alla viimaste aastate suurimad kriisid Euroopas: finantskriis, migratsioonikriis, äärmuslike vaadete esilekerkimine jmt. Welle kohaselt peaksid kriiside eest vastutuse võtma liikmesriigid, kes pole Euroliidu reegleid ja juhiseid piisavalt või õigesti täitnud. Welle nägemuses on Euroopa jaoks oluline kolme julgeoleku kontseptsiooni rakendamine: välise-, sisemise- ja sotsiaalse julgeoleku tagamine nii Euroopa Liidu sees kui selle lähiümbruses. Loengu läbivaks sõnumiks kujunes teadmine, et Euroopa Liit peaks liikuma seniselt peamiselt õigusloomele keskendunud masinavärgilt suurema kontrollija ja teostaja staatusesse ning omama laiahaardelisemat administratiivset võimekust. Klaus Welle sõnutsi integratsooniprotsess Euroopas jätkub, mis aga ei tähenda aluslepingute muutmist, sest olemasolevate lepingute potensiaal pole veel kaugletki ammendatud.

EDK tudengid esitasid Kalus Wellele küsimusi Idapartnerluse ja julgeoleku teemadel. Üritust modereeris EDK direktor Ekke Nõmm.

Täname Euroopa Parlamendi Infobürood Eestis.

Leave a Comment

Estonian School of Diplomacy
Rävala pst 12
10143 Tallinn
ESTONIA